Úžinové syndromy periferních nervů

Úžinové syndromy periferních nervů

Jde o širokou skupinu onemocnění periferních nervů. Charakteristické jsou pro ně bolesti a brnění v prstech a oslabení svalů zásobovaných postiženými nervy. Příčinou onemocnění je postupně se vyvíjející útlak nervu v místech jeho průběhu, která jsou normálně zúžená a toto zúžení se v průběhu života ještě prohloubí. Proto se těmto projevům říká úžinové syndromy. V diagnostice těchto syndromů je nejdůležitější metodou elektromyografie (EMG), která přesně stanoví úroveň a rozsah postižení jednotlivých nervů.

Nejčastějším úžinovým syndromem je syndrom karpálního tunelu. V ČR trpí tímto onemocněním 200 000 lidí a každý rok přibude 10 000 nových pacientů s tímto onemocněním. U žen se vyskytuje 4krát častěji než u mužů. Příčinou onemocnění je ztluštění tzv. karpálního vazu v dlani, pod kterým probíhá nervus medianus a zbytnělý vaz tento nerv utlačuje. Typickým projevem jsou noční bolesti a brnění v I.-III. prstě postižené ruky.  Když se syndrom karpálního tunelu neléčí, stav vede k rozvoji necitlivosti na I.-III. prstě postižené ruky a posléze i k vyhubnutí a oslabení svalů pohybujících palcem. Počáteční stadia lze léčit konzervativně. Používá se dlaha na noc, postižená ruka se musí šetřit, nerv lze obstříknout kortikoidy. Většina pacientů ale dospěje k operačnímu řešení, které spočívá v přetětí karpálního vazu. Tím se nerv uvolní a příznaky postupně odezní. Operaci lze dnes provést klasicky i endoskopicky, každá z technik má své výhody a nevýhody.  Úspěšnost zákroku je vysoká.

Druhým nejčastějším úžinovým syndromem horní končetiny je tzv. sy. kubitálního kanálku. Jedná se o útlak loketního nervu (nervus ulnaris) v úrovni lokte v prostoru, který nazýváme kubitálním kanálkem (lidově se toto místo někdy označuje jako „brňavka“). Typickým projevem je brnění malíku a přilehlé poloviny IV. prstu spolu s rozvojem poruchy hybnosti malíku a jemných pohybů prstů postižené ruky. Operační řešení spočívá v uvolnění loketního nervu v úrovni lokte. Někdy stav vyžaduje i přenesení tohoto nervu ze zadní pozice dopředu – tzv. transpozice ulnárního nervu

Ostatní úžinové syndromy jsou vzácné.

Syndrom karpálního tunelu operujeme na našem pracovišti ambulantně v lokální anestézii (pacienty neuspáváme). Syndrom kubitálního kanálku operujeme za krátkodobé hospitalizace (1-2 dny) a výkon provádíme v krátké celkové anestézii. Po výkonech je nutná rehabilitace. Typická doba pracovní neschopnosti u manuálně pracujících pacientů je přibližně 6 týdnů.

Veškerou problematiku úžinových syndromů lze na NCH NNH řešit.