, rubrika Aktuality

Lékaři úspěšně provedli unikátní robotickou operaci endometriózy

V pátek 16. srpna lékaři z Nemocnice Na Homolce úspěšně provedli robotickou operaci u pacientky s rozsáhlou endometriózou.

„Pacientce se v důsledku endometriózy vytvořily uzly na děloze, konečníku a tlustém střevu. Chtěla mít možnost otěhotnět, a proto jsme se rozhodli pro odstranění uzlů při zachování dělohy. Spolupracovali jsme také s chirurgem, který musel odstranit část střeva,“ uvedl zástupce primáře gynekologického oddělení MUDr. Vladimír Baláž.

„Resekce střeva byla nezbytná kvůli rozsahu srůstů a invazi endometriózy do střevní stěny. Díky robotické chirurgii jsme mohli operaci provést s minimálním zásahem do okolních tkání a s vysokou přesností,“ dodal MUDr. Vladimír Teplan, chirurg z oddělení všeobecné chirurgie.

Operace využila nejmodernějších technologií, které současná medicína nabízí, což vedlo k výrazně kratší době zákroku i snížení pooperační zátěže. „Pacientka nebude mít velký řez na břiše a doba hospitalizace by měla být čtyři až pět dní, pokud vše proběhne hladce,“ dodal Baláž. Při tomto zákroku byla poprvé použita fluorescence s indocyaninovou zelení (kontrastní látka pro zvýraznění cév a tkání během operace), která umožnila přesné zobrazení srůstů a pomohla zvýšit přesnost a bezpečnost operace.

Nemocnice Na Homolce tak znovu potvrzuje svou vedoucí roli v oblasti robotické chirurgie v České republice.