, rubrika Aktuality
Nemocnice Na Homolce zavádí moderní technologii úpravy potravin tzv. blixováním.
Tento týden na poradě vrchních sester představili zástupci naší jídelny koncepci blixované stravy. Blixování je speciální způsob rozmělňování potravin o rozličných konzistencích, které pomáhá s výživou pacientů s poruchou polykání nebo seniorů se specifickými potřebami. Cílem je snížení rizika vdechnutí stravy, možnost zařazení nových potravin a zpestření jídelníčku našim pacientům.
Úprava rizikových potravin blixováním přináší pacientům větší množství a pestrost chutí, ale především také navýšení příjmu důležitých nedostatkových živin. Potraviny upravené v tzv. blixeru (přístroji kombinujícím vlastnosti mixéru a kutru) mají konzistenci velmi jemné paštiky nebo kaše a pacienti je mohou bez problémů spolknout. Věříme, že naši pacienti budou spokojeni a pozitivně zhodnotí nový způsob úpravy stravy.