, rubrika Aktuality

Úspěšně jsme dokončili projekt energetických úspor

20. června Nemocnice Na Homolce slavnostně ukončila jeden z největších a nejkomplexnějších projektů energetických úspor v českém zdravotnictví. Realizace ambiciózního projektu trvala pouhý jeden rok a přinese nemocnici úsporu nákladů na energie až o 40 %. Realizace  zahrnovala investice do zateplení střech, obměny oken, dveří a jiných fasádních prvků, modernizace vytápění a vzduchotechniky, osvětlení, fotovoltaiky, řízení technologických zařízení, a to vše za plného provozu nemocnice.

 „Jsem velmi rád, že se tento dlouho a pečlivě připravovaný projekt podařilo v tak krátkém čase bez větších komplikací dokončit. Nemocnice má velmi náročný energetický provoz, který funguje v nepřetržitém režimu. Vynaložené prostředky se dlouhodobě velmi dobře zúročí,“ komentuje ředitel nemocnice MUDr. Petr Polouček, MBA.  

Nemocnice efektivně využila dotace z Operačního programu Životní prostředí a programu Nová zelená úsporám ve výši 720 milionů korun, přičemž celková investice dosáhla přibližně 1,1 miliardy korun. Zateplení, projektová příprava a inženýring si vyžádaly přibližně 700 milionů korun, zatímco investice do modernizace technologických zařízení budov představovaly 432 milionů korun. 

Samotná realizace projektu vyžadovala mimořádnou koordinaci a ohleduplnost vůči pacientům a personálu, protože práce probíhaly za plného provozu nemocnice.