Jak na posílení obranyschopnosti organismu pomocí zdravého životního stylu

Podzim přináší nejen krásné barvy, ale i zvýšený výskyt nachlazení a respiračních onemocnění. Jak zůstaneme zdraví, závisí hlavně na síle našeho imunitního systému. Pokud jste náchylní k nachlazení, trpíte kožními problémy nebo se často cítíte unavení, může být užitečné podpořit imunitní systém.

Základem zdravé imunity je správná výživa. Klíčová je pestrá a vyvážená strava bohatá na ovoce a zeleninu, které obsahují důležité vitaminy C, D, A, E a minerály zinek a selen. Ačkoli bychom tyto živiny měli získávat přirozeně, někteří lidé mohou potřebovat doplňky stravy, například lidé s nadváhou, vegetariáni, osoby po operacích zažívacího traktu, těhotné ženy nebo lidé na bezlepkové dietě. Vitamin D je zásadní pro imunitní systém a získáme ho ze slunce, tučných ryb a vaječného žloutku. V zimě je vhodné ho doplňovat. Vitamin C, silný antioxidant, podporuje imunitu a je obsažen v ovoci a zelenině. Vitamin A je důležitý pro zdravé sliznice a najdeme ho v játrech, mrkvi a špenátu. Vitamin E pomáhá vytvářet protilátky a je obsažen v olejích a kapustě.

Minerály jako zinek a selen hrají důležitou roli. Zinek aktivuje imunitní buňky a je důležitý zejména pro diabetiky či muže s problémy s prostatou. Selen chrání imunitní buňky před poškozením a podporuje správnou funkci štítné žlázy.

Pro posílení imunity nestačí jen strava. Pravidelná fyzická aktivita, jako běh, chůze nebo plavání, zlepšuje krevní oběh a pomáhá imunitnímu systému efektivněji bojovat s infekcemi. Pohyb také snižuje stres a podporuje kvalitní spánek, který je pro zdraví klíčový.

Zvládání stresu pomocí relaxačních technik, jako meditace nebo dechová cvičení, udržuje imunitu silnou. Správná hydratace je také zásadní; doporučuje se 1,5–2 litry vody denně. Otužování nebo sauna může imunitu posílit, ale nejsou vhodné pro každého.

Nezapomínejme na prevenci formou očkování, která může výrazně snížit riziko onemocnění. Celkově je posílení imunity komplexní proces zahrnující vyváženou stravu, pohyb, spánek, zvládání stresu a případně doplňky stravy. Tyto kroky mohou významně přispět k udržení dobrého zdraví a odolnosti vůči nemocem.