Vyšetření horní trávicí trubice
Vyšetření hltanu, jícnu, žaludku, duodena a tenkého střeva
- jde o šetrné neinvazivní metody prováděné k určení funkčních poruch, zánětlivých a nádorových onemocnění, vředové choroby, pooperačních a poúrazových změn a dále při podezření na neprůchodnost trávicí trubice cizím tělesem
- k.l. se podává ústy (pije se) baryová suspenze nebo vodná k.l., případně baryová pasta po lžících
- vyšetření se provádí dle potřeby vestoje i vleže
- celková doba vyšetření je cca 15-30 min., při sledování pasáže k.l. tenkým střevem se prodlužuje na cca 1-2 hod.
- během celého vyšetření lékař – radiodiagnostik průběžně sleduje průchod k.l. na monitoru, polohuje pacienta a zhotovuje cílené snímky
Příprava před vyšetřením
- pro vyšetření hltanu – několik hodin před vyš. nejíst, nepít, nekouřit, nežvýkat žvýkačku
- pro vyšetření jícnu – nalačno, 6 hodin před vyšetřením nepít alkohol a nekouřit (viz dále)
- pro vyšetření žaludku a tenkého střeva – od půlnoci před vyšetřením nejíst, nepít , 6 hodin před vyšetřením nekouřit, nežvýkat (jinak se zvyšuje sekrece žaludeční štávy, která zhoršuje kvalitu vyšetření)
Rizika vyšetření
- alergická reakce (na příchutě přidávané do baryové suspenze, na jod per os jsou vzácné)
- zácpa (kterou způsobuje zahušťující se baryum v tlustém střevě)
- neprůchodnost zažívacího systému (ze stejné příčiny) – u pacientů se známou neprůchodností zejména tlustého střeva by se tato vyšetření neměla provádět baryovou suspenzí!
- při podezření na perforaci trávicí trubice lze k průkazu podat jen jodovou k.l.